Kup til januar-udsalget

Har været godt i gang med at finde kup her til januar-udsalget i år.

Der er bare nogle ting, der virkeligt kan svare sig at shoppe efter nu. Selv har jeg blandt andet købt:
– Puder
– Sengetøj
– Løbesko

Løbesko er virkeligt en af dem, der kan svare sig at se efter i januar. Især hvis man, som mig, gerne vil have nogle af de bedste for en almindelig dødelig.

Har faktisk ikke løbetrænet alt for længe, men foretrukket at gå ture i rask gang.

Dog er jeg “gammel” langdistanceløber, der i sin tid har gennemført marathon to gange. Ikke nogen kvarte, halve etc. Jeg løb/slæbte mig selv igennem 42 km og 195 meter.

Det er mange år siden. Jeg løb 3-4 gange om ugen og typisk med en form for tilpassede planer, hvor nogle var hurtigere og en ugentlig var længere. Dengang var en kort løbetur 10-12 km. En lang strakte sig fra 15-30km. I den øvre ende var det kun op til marathon at en af strækningerne skulle gradvist sættes op.

Jeg var meget dedikeret – men i dag vil jeg gerne i gang igen. Bare med kortere ture, hvor den længste måske er 10km. Har fået det bedre med aerobics når jeg dyrker det. Kan jeg desværre ikke dyrke ret meget af her hvor jeg bor, da jeg ikke bor i rækkehus længere. Til gengæld har jeg adgang til et smukt område hvor løbe og gåture kan ske langs fjorden i frisk luft. Og der findes også nogle udendørs fitness-redskaber, man kan bruge gratis her i området.

Min tidligere dedikation til langdistanceløb har gjort at jeg også har prioriteret at købe nogle af de bedste løbesko for hobbyløbere. Ikke konkurrencesko.

Fik også testet på video hvordan jeg løb på et løbebånd. Tror det var SportMaster i Aalborg Centrum, der arrangerede muligheden. I en periode, kunne man booke en tid hos en idrætslæge, og man skulle tage sine gamle løbesko med.

Der blev set på om man er “neutral” løber, eller under- eller overpronerer. Idrætslægens “dom” var dog set den samme uanset om det var skoene eller videoen. Er ikke ingen ekspert indenfor dette, men det giver god mening at se på begge som han gjorde. Dette skriver jeg kun for at, hvis du ikke lige kan få tjekket i morgen, så kan dine flittigt brugte løbesko give et hint om hvad du har brug for.

For mit vedkommende, fik jeg også at vide at jeg – så vidt muligt – skulle gå efter dameløbesko, da de er smallere, da når jeg har smalle fødder ellers kan kure fra side til side i herreløbesko.

Mit første valg af løbesko inden, var nok de allerbilligste (cirka 200 kr) jeg overhovedet kunne finde, da jeg ganske enkelt først ønskede at finde ud af om løb overhovedet var for mig. Og inden jeg havde set mig om havde jeg gennemført et marathon. Og det virkede idrætslægen lidt forfærdet over. Han mente jeg skulle købe noget i prisklassen 500,- og op. Her taler vi i tommelfingerregler og husk lige det var rigtigt mange år siden.

Før internettets tid.

Mit valg faldt på nogle Nike Air (Max?) )(Pegasus?) med “sock” til et sted imellem 1200-1600.

Idrætslægen mente ikke dengang, at jeg det ville gøre den store forskel mht støddæmpning om jeg valgte en af dem eller en, der var en del billigere.

Jeg havde dog afsat pengene, og kan bare huske at de var lidt mere besværlige at få på fordi de var så tætsluttende om anklen og nærmest føltes som støbt til mine fødder, og jeg følte mig så tilpas når jeg gik i dem i butikken. Fortrød da heller ikke det køb en eneste gang. Holdt mig stort set også til denne type, når jeg kunne. Og købte dem stort set altid til januarudsalg lige siden.

Mine seneste gamle løbesko er Nike Pegasus med Air-et-eller-andet. Det var bare sådan at når jeg gik i sportsbutik, så var det altid dem, der sad bedst og føltes bedst på mine smalle fødder. Og de har altid holdt ufatteligt godt. Har dog også prøvet andre – men så har det været “ved siden af” fordi jeg tror på det er sundest at variere med forskellige sko. Især når man går og løber meget. Belastning og støtte varieres. Og husk også at sko ændrer sig når de bliver brugt, og at nye også kan kræve tilvænning. Så det er bedre at købe nye løbesko i god tid, så de kan tages i brug gradvist.

Nu har vi jo så internettet, hvor en del deler erfaringer – og der er sket en del teknologisk indenfor de seneste år.

Adidas og andre fik såle igennem BASF, som giver fantastisk stødabsorbering. Og cirka i 2018 er Nike kommet med en en ny teknologi af stødabsorberende såle af skum, der giver fantastisk stødabsorbtion og lidt lavere priser.

Nikes nye “React” er indtil videre introduceret som:
Nike Legend React
Nike Odyssey React
Nike Epic React
Etc.

Den førstnævnte er faktisk mulig at finde på udsalg til under 500,- her i januar, men har også set folk kritisere lige denne og sige den ikke lever op til sålerne i de andre React-sko.

Endte med at købe nogle Odyssey React Shield, der er mere vejrbestandige og vandafvisende. Det passer lige til at komme i gang med at løbe i januar. Nogle på nettet har dog skrevet at de virker mere stive end Oddyssey React uden Shield.

Har så kun prøvet dem med Shield og de virker på ingen måder stive. De føles bare skønne at have på. Skønne at gå i. Det skulle være løbesko.

Jeg har aldrig før prøvet React løbesko, og det er nok min gamle faste rutine med Nike Pegasus, der gør det ikke føles så meget som jeg kender som løbesko. Nike Pegasus virker til at have mere støtte og være stabile i siderne. Så altså kun fleksible til at kunne bøje foden. Nike Odyssey React Shield virker også fleksible til at “vrikke” til siderne.

Det er dog ikke noget jeg nødvendigvis ser som dårligt. Bare anderledes. Og jeg tror faktisk det er godt på nogle punkter, da man får trænet ankelmuskler. Før jeg engang fik en pludselig arbejdsskade med forstuvning af anklen vidste jeg ikke hvor meget det betød. Jeg fik svage ankelmuskler og havde let ved at snuble fordi musklerne skulle holdes ro i relativt lang tid efter en forstuvning.

En af de nye skønne ting ved løbesko i dag er at der er masser af valgmuligheder, hvor det ikke ligner løbesko. De ligner faktisk “sneakers” som heldigvis også er blevet populære hos kvinder. Og de bliver også brugt som sneakers.

Det synes jeg er en god udvikling. At der findes skønne komfortable sko til kvinder, uden at skoene nødvendigvis er selvlysende og i skrigende farver og design.