Test af argan olie

Geder klatrer op i træer for at spiser argan-nødder

Da jeg har læst en masse godt om argan olie, blev jeg selvfølgelig nysgerrig efter at prøve det. Argan olien skulle indeholde masser af essentielle fedtsyrer samt vitamin E.

Jeg har tendens til at få tørt hud og hår, og bruger masser af hårbalsam og nogengange eksempelvis 100% jojobaolie.

Arganolie er udvundet fra Argantræ-nødder, som vokser i Marokko. Olien har også kælenavnet “Marokkos Guld” pga dens gavnlige kosmetiske egenskaber.

100% argan olie
Vinderen som kan anbefales: 100% ren og ægte argan olie fra Cosmos Co.

Argan olie skulle kunne afhjælpe med følgende:

Jeg lod mig friste til at købe “argan olie” i det lokale supermarked, da jeg så ville have produktet i hånden med det samme. Det eneste jeg fik tjekket på ingredienslisten var om den var parfumefri, da jeg ikke tåler parfume.

Supermarkeds ingredienslist  på “argan olie”

  1. Cyclopentasiloxane
  2. Dimethiconol
  3. C12-15
  4. Alkyl Benzoate
  5. Argane Spinosa Kernel
  6. Oli Caprylic/Capric Triglyceride
  7. CL 12740

Arganolien er altså nr 5 på ingredienslisten, og det skyldes – så vidt jeg ved – at det er det stof der er 5. mest af. Det kan så også betyde at der er forsvindende lidt argan olie i. Hvis den ikke står allerførst på listen, er det ikke det der er mest af. Konsistensen er da også ligesom letflydende, klar gulligt farvet gelé, og det gjorde ærligt talt ikke meget mht at få noget god olie i håret.

Kan kun sige at min lille flirt med den “billige arganolie” var dyrt da det var penge ud af vinduet. Der er ingen grund til at nævne navnet på produktet, mit budskab her er at du bør tjekke ingredienslisten inden du køber kosmetik og mad. I mit fokus på at lede efter om der var parfume i, glemte jeg det selv.

En erfaring klogere, og jeg anskaffede mig bagefter 100% argan olie:

Cosmos Co, Argan Olie ingrediensliste

  1. Argania Spinosa Kernel Oil

Argan olie findes også til brug i mad, men denne her er beregnet til kosmetisk brug og er filtreret. Begge produkter er klart gule når man kigger på flasken. Den fra supermarkedet ser dog også ud til at have indfarvet gul flaske. Forskellen kommer for alvor når man hælder det ud på håndfladen. Her er det som at sammenligne indfarvet vand med en god whisky.

Den hvor der reelt set ikke er meget argan olie i, ser stadigvæk gul ud når den kommer ud som en dråbe på huden og dråben holder sig “samlet”. Det er kunstigt farvestof og gelatine af en art, der gør dette. Den er stort set uden duft.

Den rigtige argan olie ser klar ud når den kommer på huden, og flyder ud, som en tyndtflydende olie. Duften er lidt pinjekerneagtig, og den virker til naturligt at indeholde æterisk olie (naturlige duftstoffer). Dog ikke i nærheden af samme grad som 100% Australsk tetræolie.

Det er svært at forklare, men duft og konsistens gør at der bare ingen tvivl er om at det er et rent naturprodukt, og at argan olien adskiller sig en del fra andre olier.

Da jeg er duftallergiker, er jeg dog en anelse betænkelige ved duftstofferne/ de æteriske olier deri.

TILFØJELSE: Indehaveren af webshoppen Cosmos-Co.eu har skrevet at arganolien også udkommer i en duftfri version lidt senere. Det lyder som rigtigt godt nyt for os duftallergikere, samt selvfølgelig også dem, der helst vil være fri for duften.

Skal siges, at jeg absolut ikke har problemer med ikke at kunne tåle duften her. Det ville dog ikke være en olie jeg ville smøre på hele kroppen hver dag. Jeg vil dog med sikkerhed sige at den bliver en fast bestanddel af mit dullegrejs-regime, som hårkur og til engang imellem at give huden en kur mod tørhød også.

Jeg smurte det kun på mine hænder i går, og her dagen efter er de blevet bløde ligesom når jeg har givet mig selv en body scrub med sukker, olie og honning. Af samme grund, har jeg nu smurt det i ansigtet og på albuerne. Det gør virkeligt huden blød. Håret har får sig nu en grundig og tiltrængt oliekur, da det stadigvæk er tørt efter at jeg brugte det tidligere nævnte blandingsprodukt. Med den effekt det har på huden, er jeg dog ikke i tvivl om at det er godt for håret. Håret er blødgjort af olien.

Pga duften vil jeg ikke anbefale at bruge den som hårkur dagen før en date. Nok snarere 3 dage før.

Olien kan købes med rabat på 3 flasker, eller evt i sæt med en kaktusolie, som skulle være god mod rynker. Den skal jeg selvfølgelig også have prøvet af.

Forhandlere af arganolien:
https://shop.cosmos-co.eu/da

OPDATERING efter et halvt års brug af arganolien
Nu er der næsten gået et halvt år siden jeg prøvede arganolien for første gang – og synes lige det var på plads med en opdatering, da jeg har fået mere erfaring med brugen af olien. Dels skrev jeg at arganoliens duft nok var lidt for meget til at bruge samme dag som en date. Jeg er dog blevet klogere. Det gælder bare om at bruge meget lidt af olien (1-2 dråber godt fordelt på hænderne først) og at sørge for at fordele det i vådt hår. Når du bruger så lidt, så er duften fuldstændigt væk.

I starten synes jeg virkningen af olien var enormt effektivt på tør hud, men efter en periodes brug, var det som om effekten stille blev mindre eller umærkbar. Sådan har jeg det generelt med cremer. Det er som huden har brug for et hvil fra en type creme eller olie før jeg får mest glæde af at bruge den igen. Jeg holdt et par måneders pause og begyndte at bruge den igen, og der oplevede jeg den lige så effektiv som da jeg lige fik den.

Jeg er begyndt at blande arganolien op i en creme jeg havde, men som ikke var effektiv nok mod tør hud. Den er nu en drøm at bruge både som body- og ansigtscreme.

Der er stadigvæk kun brugt en tredjedel af flaskens indhold, på trods af jeg ellers har frådset med produktet – blandt andet også til hårkure.

Mine bekymringer om hvorvidt duftstofferne i arganolien kan give problemer med hensyn til min parfumeallergi, så er denne bekymring helt væk nu. Den giver absolut ingen problemer, og min ansigtshud er blevet synligt pænere og blødere.

Sparefeber.dk