Køb en vandsparebruser: Det betaler sig lynhurtigt!

Udskiftning af bruser til vandsparebruser kan spare et sted imellem 800 eller 2.800 kroner per person om året.

Jeg læste om den besparelse, der blev udregnet i 2011. Her hvor 2021 går på hæld, er energipriserne desværre steget en del.  Og brusehovederne er gjort endnu mere vandbesparende sidenhen. Undersøgelsen blev foretaget af Energitjenesten for Lørdagsliv. Her blev udført tests af 20 forskellige hånd- og hovedbruseres vandforbrug.

Bedste vandsparebruser blev kåret til at være et firma, der specialiserer sig i vandspareløsninger. De har desværre lukket deres webshop, der findes masser af gode alternativer på markedet. Læs mere om testen på Politiken.dk.

To af udmærkelserne den udkårede vandsparebruser var:

Test af nye vandsparebrusere

Begge brusehoveder inkluderer en valgfri vandspareindsats på 6 eller 8 liter per minut. Indtil videre har jeg testet begge med kun 6 liter – og følte på ingen måder behov for at skrue op til et vandforbrug på 8 liter.

Energimærkning A, som er den bedste.

Begge inkluderer en let guide til at installere brusehovedet.

Efter udpakning ser de ud til at være lavet i nogenlunde samme materiale og vægt. Begge er pæne og præsentable. Om du bedst kan lide udformningen af den eller eller den anden er en smagssag.

Vandsparebrusere
Vandsparebrusere

Jeg har badet et par gange med begge med den bedste vandbesparelse: 6 liter i minuttet. Umiddelbart kan jeg ikke mærke forskel. Begge leverer bløde og behagelige vandstråler. Hvorvidt den mest prisbillige model er energimærket, er jeg ikke klar over lige pt.

Der hvor jeg mærkede forskel var i brug som håndbruser. Den dyrere model kan nemlig rotere helt frit, og den føles derfor mere behagelig at bruge. Derudover virker den også langt mere ergonomisk end det lettere firkantede håndtag på den billigste.

Bruger du altid bruseren hængt op – som jeg personligt foretrækker, så har dette selvfølgelig ikke noget at sige.

Hvorvidt den ene er mere holdbar end den anden, ved jeg ikke, men mit generelle indtryk er at der er kælet mere for detaljerne på den dyreste.

3 gode grunde til at anskaffe sig en vandsparebruser

  1. Spar mange penge på vand og varme – hvert år! Op til 8000,- om året.
  2. God samvittighed i forhold til mijøvenlighed. Mindre energifråds når du tager et dejligt varmt brusebad.
  3. Det er nemt – og gevinsten er stor.

Valg af bruseholder eller brusesæt til dit nye brusehoved

Du står måske med samme spørgsmål som mig, da jeg skulle udskifte til et moderne vandsparebrusehoved. Sagen var nemlig den at min bruseholder havde en tap – og det havde ditto brusehovede også.

Faktisk troede jeg det var nødvendigt så at købe et brusesæt med stang og slange. Men dette har vist sig at det også skulle være muligt at nøjes med et nyt vægbeslag til håndbrusere, samt en ny slange.

Da jeg ikke har anskaffet og forsøgt at installere disse, er jeg ikke klar over om en udskiftning kan lykkes med hensyn til at installere en ny bruserslange.

Den gamle bruserslange kan fint monteres på de ny brusehovedmodeller, men desværre, så er udformningen for enden af slangen en kort cylinder – modsat de nye, der er koniske og aflange (og det er denne facon du skal bruge til vægbeslaget).

Så har du den gamle model installeret på dit badeværelse, så skal du være opmærksom på dette. I skrivende stund kan jeg ikke hænge en af de nye vandsparebrusere op, hvilket ikke er en tilfredsstillende løsning.

Enten skal jeg forsøge at udskifte slange og vægbeslag – eller også skal jeg finde et nyt brusehoved med tap. Da jeg håber at flytte indenfor nærmere fremtid vil jeg være tilbøjelig til at vælge den nemmeste løsning, hvor jeg slipper for at forsøge at udskifte vandslangen, som ser ud til at sidde ret godt fast.

En bruseholder kan købes temmeligt billigt. Jeg har set den i Harald Nyborg. Forhandleren af den testvindende vandsparebrusere er desværre lukket. Jeg vil dog anbefale også at give en 20,- mere og anskaffe et vægbeslag med vippe-led.

Udskiftningen af bruseslange ser ud til at være største hurdle, hvis du har haft en gammel model. Om det kan gøre med eller uden hjælp fra en VVS installatør tør jeg ikke sige endnu.

6 grunde til at vælge bruseholder fremfor brusestang

Passer min gamle bruseholder eller brusestang til min nye brusehoved?

De nye og moderne vandsparebrusere, som jeg har omtalt her, er af rimelig standardstørrelse, som kan bruges på de fleste bruseholdere og brusestænger. Samme gælder vandslangen, som også følger en gængs standard.

Der findes i grove træk 3 slags varianter af passende bruseholdere eller brusestænger til brusehoveder:

Sparefeber.dk