Tips til køb af billig bærbar

Lige siden jeg købte min første refurb bærhar hos Refurb.eu, er der poppet forhandlere af genbrugte computere op alle sted. Selv forhandlere, der normalt kun har solgt nye. Jeg har eksempelvis også haft gode erfaringer med at købe genbrugt it-udstyr hos DataCentrum.dk i Nørresundby og hos BlueCity.dk, der har filialer rundt omkring i det danske land. Aalborg inkluderet.
Jeg har sat mine indledende tanker til sidst – og her en uge efter jeg har købt laptoppen, har jeg valgt at dele mine konkrete erfaringer på godt og ondt.

Refurb – Genbrugt IT

Personlige erfaringer med webshoppen

De lover at det brugte IT-udstyr de sælger er renset, og det må man sige de har gjort rigtigt godt. De har gjort så det næsten er som at få nyt – bortset fra at modellen selvfølgelig er af ældre dato.

Jeg bestilte computeren hos dem tidligt fredag formiddag. Fredag eftermiddag fik jeg tilsendt besked via email og SMS om at pakken var sendt afsted – og med dertilhørende Track & Trace nummer til PostDanmark. Det jeg så fortrød, var at jeg glemte at indtaste det nummer, der skal bruges til at få leveret i PostDanmarks Pakkeboks. Jeg har nemlig erfaringer med at jeg så kan være heldig at modtage pakken allerede lørdag morgen. Der er nemlig ikke pakkeudbringning til private om lørdagen, så jeg måtte vente med at få min bærbare til mandag. Alt i alt bare perfekt og lynhurtig ekspedition hele vejen igennem.

Erfaringer med Lenovo ThinkPad T400 (brugtniveau B)

Jeg valgte at købe en Lenovo ThinkPad 400med tilkøb af en IBM MiniDock, der kun kostede 50,- .

Specs: 14,1″ skærm (opløsning 1440 x 900),  4GB DDR3 ram , 2.4 GHZ Intel Core 2 Duo processor, 160 GB harddisk

Vær opmærksom på at modellen ikke kan få trådløst internetadgang via Wifi. Det er en ulempe jeg overså ved købet, så sørg for at tjekke om det er en del er på plads. Den kan dog få adgang via USB-stik eller kabel.

Computeren var mærket med “brughedsindikatoren “B Class”, som blandt andet betyder at der kan forekomme en anelse slitage på tastaturet. Jeg kan kun sige at den mikroskopiske slitage der er på det tastaturet her er så usynlig at jeg må vende laptoppen i en bestemt vinkel mod lyset for at se det.

Min nye brugte Lenovo er i virkeligt fin stand. Også bedre end jeg havde forventet udfra butikkens video jeg har delt ovenover.

Jeg har nu haft min brugte bærbare i knapt en uge og jeg oplever den som dejligt hurtig og stabil. Jeg synes virkeligt jeg har fået rigtigt meget for ganske få penge. Jeg har dog et lille “men”, som betyder en del for mange brugere.  Det har jeg skrevet om lige her nedenunder.

Lenovo ThinkPad T400 vs Lenovo ThinkPad T410

Jeg kan kun anbefale at vælge en Lenovo ThinkPad 410 med samme brugthedsniveau B fremfor den ovenfor som jeg har købt. Den er ganske vist en anelse dyrere. Den har så til gengæld bedre specifikationer – både med hensyn til en hurtigere processor og dobbelt så meget harddiskplads.

Jeg kan dog fint klare mig med de specs Lenovo ThinkPad T400 har, så her kommer grunden til at jeg ville vælge den lidt dyrere løsning:

Nederst til venstre på tastaturet har begge modeller (samt andre ældre Lenovo ThinkPads) en FN-knap, fremfor en Ctrl-knap. Ctrl-knappen er ved siden af. Det kan går stærkt ud over brugervenligheden, hvis du benytter 10-fingersystem og ofte bruger genvejstaster  til eksempelvis at copy og paste (Ctrl+C og Ctrl+V).

Begge modeller har denne uheldige “feature”, men her er forskellen. På en T410 og nyere modeller, har Lenovo indbygget en mulighed for at du i 3 hurtige og simple trin kan bytte om på funktionen af de 2 taster.

  1. Denne indgang til Perleporten har Lenovo T410 og andre nyere Lenovo ThinkPad (indtil Lenovo blev klogere og placerede tasterne “rigtigt). Har du – som jeg – købt en Lenovo T400, så har du valgmuligheden at eksperimentere med at installere noget, der hedder BIOS mod til netop denne. Problemet er bare at det er en ukendt programmør, der har lavet det, og at garantien vist bortfalder, hvis du begynder at lave den slags fiksfakserier nede i maskineriet. Jeg har ikke testet om det overhovedet er muligt. Jeg tør simpelthen ikke. Lige nu har jeg bare brug for tiden til andre ting end at fikse computere og at at risikere den ikke virker efter jeg har forsøgt. Jeg har købt min Lenovo T400 som supplement til min stationære arbejdscomputer – og det er den rigtigt fin til.

Hvis jeg senere får tid og overskud til at prøve en ombytning af knapper af, så skal jeg nok dele mine erfaringer her på siden.

Refurb – Genbrugt IT

En anden erfaring jeg har taget med mig, er at jeg absolut gerne vil vælge en laptop, hvor den er brugt i klassifikationen B. I starten var jeg kun indstillet på at vælge en klasse A, som stort set fremstår som ny, men efter at have købt en klasse B er alle betænkeligheder om dette forsvundet som dug for solen. Der er ikke mere slitage på tasterne end jeg kunne klare at lave på en måneds tid og alle 3 USB porte og andet jeg har testet virker upåklageligt. Der er såmænd også batteritid. Omkring 1,5 times tid, men det har ikke været en af mine prioriteter at det skal være til andet end arbejde i hjemmet.

Mine tanker før køb jeg købte en brugt bærbar

Jeg har efterhånden købt flere bærbare gennem tiderne. Nogle har været lidt dyrere, mens jeg nogengange har haft brug for at anskaffe en ny bærbar “her og nu” – og jeg ikke havde fået sparet nok op til andet end en billig en af slagsen.

Jeg har nu fundet et supergodt sted, hvor jeg kan købe en
fuldt funktionsdygtig og god brugt bærbar, der både er renset og endda med en garanti, der er bedre end den fra fra købelove.

Shoppen giver 14 dages returret, 12 måneders garanti og 2 års reklamationsret.

Der er bestemt ingen tvivl om at det nogengange har kunnet mærkes, hvis jeg har købt en spritny laptop i den billigste ende. Der er bare et mere lækkert “feel” og “look” over de dyrere – og især skærmen er mere lækker på de dyrere. Jeg havde endda på et tidpunkt en billig bærbar med en grim lille prik på skærmen. Det tror jeg næppe ville være sket på en der kostede lidt mere.

Jeg fundet en webshop, hvor jeg kan købe jeg kan købe en brugt og prisbillig bærbar. De sælger brugte bærbare i en professionel kvalitet. Der er mest tale om bærbare, der har været temmeligt dyre som nye – og er du til computerspil, har de også en sektion med gode gamer bærbare med priser helt ned til 1899,-. En ting du altid skal være opmærksom på ved køb af en laptop er selvfølgelig ønske om vægt, skærmstørrelse, skærmopløsning og om tastaturet skal have et særskilt nummertastatur ude i siden. Sidstnævnte lever jeg fint uden, men hvis du ofte taster tal ind er det praktisk at have.

Min bekymring var først at ydeevnen på en brugt computer var lav, men et af deres mange gode salgsargumenter, er at du får samme ydeevne som ved en ny – bare at du betaler halv pris.

Jeg har også fundet andre steder, hvor der sælges brugte computere, men her svingede garantien nogengange ned til en hel måned, og ofte var der noget i stykker, såsom at eksempelvis musepad eller batteri ikke virker. Det gider jeg ikke. Dels er det træls på at få en der er i stykker, og dels er der en risiko for at den hurtigt slet ikke virker efter garantien lynhurtigt er udløbet – og så er det jo penge direkte ud af vinduet.

Så hellere betale en smule mere, hvor de brugte computere de sælger er fuldt funktionsdygtige og der har været en professionel til at se på den. Ved Grade A og bedre alle USB porte dog ok, mens der ved Grade B er mindst 2 porte i orden – og ved Grade C er der 1.

Hver computer får en karakter, der fortæller om computeren generelle tilstand med hensyn til udseende. De er fuldt funktionsdygtige – og det er jo rart. Du bør selvfølgelig være opmærksom på hvilken tilstand den computer du køber er i. Der er også forskel på hvor længe batteriet som minimum kan holde udfra hvilken angivet tilstand du vælger. Alt dette kan du dog se på et skema de har på deres hjemmeside.

De sælger computere af mærkerne Apple MacBook Air, IBM/Lenovo, Dell, HP/Compaq. Den billigste jeg har set i skrivende stund, er en HP/Compaq 14″ til den gode pris 1400,-

Ifølge webshoppen er computerne ofte udstyret med Windows 7 Home, hvilket jeg personligt ser som et plus i forhold til Windows 8. Hver computer ser ud til at have opgraderingsmuligheder, som kan variere.

En ting jeg virkeligt vil fremhæve som et supertip: Når du har fundet den bærbare du vil have, så tjek lige om du kan købe en mini dockingstation til den, så du kan bruge din laptop som stationær computer. I flere tilfælde koster den kun 50,- ekstra, som virkeligt er værd at tage med. For en rimelig merpris kan du også ofte opgradere til at få et nyt batteri.

Du kan i øvrigt også være heldig at gøre en god handel med stationære PC’er, dockingstationer, fladskærme, tablets og mobiltelefoner.

Sparefeber.dk